www.beochess.rs
ШАХОВСКИ САВЕЗ
БЕОГРАДА

 

 


 

 

 

 

СЛОБОДАН ОСТОЈИЋ

СЛОБОДАН ОСТОЈИЋ
(1959-2005)

Слободан Остојић (1959 – 2005), некадашњи уредник шаховске рубрике Спортског Журнала, остаће упамћен по многим текстовима, не само у шаховској рубрици. Истицао се посебним стилом писања, неуобичајеним до тада за праћење шаховске игре, а то је примећено и ван каисиног света, тако да је Остојић носилац и награде Удружења књижевника за литерарни израз у спортском новинарству.

Добар познавалац света шаха, никад није испољавао жељу да се представи бољим познаваоцем од велемајстора, био је смирени и сталожени саговорник, вест репортер. Највећи шахисти данашњице пристајали су да одговоре на провокативна питања, увек постављена у учтивој форми, уз избегавање сензационализма.

Због стрпљивости, а надасве због преданости раду, прихватио се најтеже улоге у редакцији – да уредује и води Спортску рубрику, укратко, све што није фудбал. Имао је, као уредник Спортске рубрике „Журнала” стрпљења посвећујући пуну пажњу и најмлађим сарадницима.

Као истински спортски новинар, волео је младе, највише најмлађе, упућујући им реци подршке да истрају у спорту на путу до успеха и признања. Све је урадио како се од њега очекивало, али ни сам није веровао да ће његова новинарска каријера потрајати тако кратко, тек до 46. године...

У сећање на једног од најбољих шаховских новинара, ако не и најбољег кога је Србија имала, на међународном опен турниру „Трофеј Београда” додељује се награда за најуспешнијег кадета. Да лепе успомене на Остоју не избледе...

          Почетна страна             НАСЛОВНА СТРАНА             grb           

11000 БЕОГРАД, Делиградска 27/III, Тел: +381 11 3619 286, Тел/Факс: +381 11 26 56 846,
e-mail: beochess@yahoo.com

Copyright © 2001 Sahovski savez Beograda