Данас је у Свечаној сали Градске општине Звездара одржана Конференција за медије поводом почетка 54. велемајсторског турнира шахисткиња. Турнир, који се игра поводом дана жена – 8. марта, ове године је померен због одржавања два првенства Европе у марту месецу.

Модератор конференције био је в.д. извршног директора ШС Београда Владимир Шакотић, који је на почетку позвао присутне да минутом ћутања одају почаст жртвама трагичних догађаја у ОШ „Владислав Рибникар“ и околини Младеновца.

Поздрављајући присутне у име ШС Београда, председник ШСБ Андрија Јоргић говорио је о значају овог турнира, као и намери руководства градског савеза да овај турнир ускоро буде домаћин шампионки света и најјачим шахисткињама планете. Потом је Јоргић истакао:
Иако није тема ове конференције, посебно желим да истакнем да су последњи трагични догађаји још више уверили нас из Шаховског савеза Београда, да се одлучно боримо за повратак шаха у школе, како би наша деца добила једну посебну димензију образовања и како би оваквих трагедија било што мање.

Потом је реч узео Владан Јеремић, председник Градске општине Звездара, који је нагласио да му је увек част да буде присутан шаховским догађајима, сматрајући ову игру изузетно корисном, посебно за младе.

На крају, у име градског секретаријата, присутнима се обратио Вукан Јовановић, који је нагласио да је Град Београд с пуно разлога већ годинама покровитељ ове манифестације, да је тако ове године, али и да ће тако бити убудуће.

Главни судија Бранка Вујић Катанић, међународни судија, захвалила је организатору на позиву, напоменула да је сама била учесник ових турнира, а потом је руководила жребом, послe кога су познати парови првог, а и свих осталих кола турнира. 

Овај турнир иначе спада међу 3 у Европи по традицији, дужини организације.
Учествује 10 шахисткиња (поређане по рејтингу):

Титула

Презиме и име

ФЕД

Ртг

жИМ

Rakhmangulova, Anastasiya

UKR

2308

жВМ

Doluhanova, Evgeniya

UKR

2275

жВМ

Eric, Jovana

SRB

2217

жВМ

Chelushkina, Irina

SRB

2209

жИМ

Blagojevic, Tijana

SRB

2203

жФМ

Mehmed, Elif

SRB

2195

жФМ

Pogorelskikh, Sofia

SRB

2191

жВМ

Manakova, Maria

SRB

2146

жИМ

Dragomirescu, Angela

ROU

2130

жВМ

Ionescu, Irina

ROU

2123

Могу се освојити норме за титуле женског велемајстора и интернационалног мајстора.

Наградни фонд: 1.300 € у динарској противвредности (450, 350, 250, 150, 100)

Игра се у Сали Математичке гимназије (Краљице Наталије 37).
Свечано отварање у понедељак, 8. маја у 15,30 после чега почиње прво коло.

ИЗВЕШТАЈИ МЕДИЈА:

ФОТО ГАЛЕРИЈА