IN MEMORIAM

Prof. dr Miloš Čanak

 (1944 –2020)

Dana 21.11.2020. godine u Beogradu preminuo je naš dragi i poštovani prof. dr Miloš Čanak posle teške bolesti. Profesor Čanak je bio dvostruki doktor nauka: doktor matematike i doktor muzičkih nauka-odsek za violinu.

Prof dr Miloš Čanak je bio šef katedre za matematiku i predavač na Poljoprivrednom fakultetu, Univerziteta u Beogradu, а kao pozivni profesor predavao je i u Novom Pazaru i u Beču. Imajući u vidu njegove vanserijske talente i ogromno znanje, u Beču mu je povereno da predaje predmet „Harmonija“ – najkompleksniju nauku koja obuhvata matematiku, muziku i filozofiju. Autor je velikog broja naučnih radova, udžbenika i monografija. Dugo godina je svirao u kamernom orkestru „Collegium Academicum“. Bio je učesnik koncerata u organizaciji Srpskog lekarskog društva. Rado se odazivao na pozive Gerantološkog centra da bude u njihovom horu i da svojim umećem na violini uveća njihovo slavlje.

Bio je jedan od najsvetlijih, najboljih ljudi koje smo imali u našem šahovskom klubu BASK, čiji je bio član od osnivanja, gde je stekao titulu majstorskog kandidata. Redovno je učestvovao u ligaškim takmičenjima i postizao zapažene rezultate. Neko vreme je bio i Predsednik ŠK BASK, takođe veoma uspešan.

Počastvovani smo da smo imali priliku da se sa njim družimo i igramo šah, bilo je to pravo bogatstvo. Zanemeli smo kada smo dobili vest da naš Čane više nije sa nama. Znali smo da je bolestan već neko vreme, ali smo se nadal da će njegova dobrota, ljubav, posvećenost i dostojanstvo pobediti. Ćutke je vodio svoju borbu i nije odustajao do samog kraja, kao što je i u šahu radio. Veoma smo tužni zbog rastanka sa dragim prijateljem i čovekom. Bio je divan, jedinstven, veliki radnik i umetnik.

Dragi Čane, da je naša ljubav i poštovanje mogla da te sačuva, podarili bismo ti večnost. Ako neka uteha u našem bolu može da postoji, ona se nalazi u činjenici da si ostavio vrline koje ne blede, osećanja koja se ne brišu i dobrotu koja se ne zaboravlja.

Sa ljubavlju i poštovanjem

Tvoji Baskovci