У Свечаној сали Градске општине Стари град одржана је комеморативна седница поводом смрти шаховског великана и најстаријег велемајстора на свету Александра Матановића.

На самом почетку приказан је краћи филм са биографским подацима и многим фотографијама из живота велемајстора Матановића, којег је припремио новинар Мирослав Нешић, иначе и водитељ ове комеморативне седнице.

Присутнима се прво обратио председник Шаховског савеза Србије Драган Лазић који је посебно нагласио искрену подршку и помоћ Матановића у време, када је таква подршка била драгоцена. Иако у поодмаклим годинама велемајстор Александар Матановић је, макар својим присуством и саветима настојао на допринесе нашем шаховском животу и Лазић му је исказао пуну захвалност.

Вишедеценијски пријатељ велемајстора Матановића, познати српски дипломата Владислав Јовановић, осликао је лик и дело прослављеног велемајстора, почев од млађих шаховских дана, професионалне играчке каријере па све до активности у Информатору, а присутни су по први пут чули да је велемајстор Матановић био иницијатор формирања одбора који се залагао за подизање меморијалног центра српским жртвама у XX веку.

У име Шаховског клуба Београд, где је више од 20 година био редовно и радо виђен гост на шаховским вечерима посвећеним истакнутим личностима и догађајима из његовог играчког доба, од велемајстора Матановића се опростио Михајло Вујасиновић. Остаће трајно упамћена његова луцидна сећања и непоновљива лакоћа у приказивању партија.

Извршни директор Шаховског савеза Београда, Владимир Шакотић, говорио је о људској страни велемајстора Матановића, његовим изузетним резултатима у свим областима којима се бавио, и подсетио је присутне на његов веома испиративан говор који је се може сматрати неком врстом шаховског тестамента остваљеном свим шахистима, а који је одржао пре само два месеца као гост прославе Дана Шаховског савеза Београда на истом овом месту. Обраћање Матановића приказано је у целости.

На самом крају комеморативне седнице присутнима су се обратили син и унук Александра Матановића, који носе исто име као прослављени велемајстор. Они су поделили занимљивости из приватног живота велемајстора Матановића које шаховска публика до сада није имала прилику да чује, син александар је изнео тезу да је за његовог оца шах био и остао само игра, а унук Александар је прочитао опроштајно писмо породице. Такође, у име породице захвалили су се свима на присуству, а Шаховском савезу Србије и Београда на организацији Комеморативне седнице.

Пре и после седнице била је отворена књига жалости, у коју су се уписали сви Матановићеви поштоваоци који су присуствовали овом скупу.

ФОТОГАЛЕРИЈА (ЧАСОПИС „БОРБА“)

Велемајстор Александар Матановић, легенда српског, али и светског шаха, преминуо је недавно у 94. години.
Испраћај посмртних остатака Александра Матановића биће обављен у понедељак 14. августа у 10:15 часова на Новом гробљу у Београду, а окупљање је заказано за 9:30 часова.
Поводом смрти Александра Матановића, Шаховски савез Београда и Шаховски савез Србије организују Комеморативну седницу, која ће се одржати у среду, 16. августа у 12 часова у Свечаној сали Градске општине Стари град, Македонска улица бр. 42.