Шаховски савез Београда организује такмичење Кадетске лиге Београда за 2023. годину у времену од 10 – 12. новембра. Такмичење ће се одржати у Свечаној сали на 2. спрату  Математичке гимназије (ул. Краљице Наталије бр. 37)

Такмичење се игра у отвореној конкуренцији и конкуренцији девојчица у одвојеним групама, у следећим категоријама:

– пионири (до 10 година) рођени 2013. године и млађи

– млађи кадети (до 14 година) рођени 2009. године и млађи

– старији кадети (до 18 година) рођени 2005. године и млађи.

На такмичењу могу наступити екипе клубова регистрованих у Шаховском савезу Београда за 2023. годину. Сваки клуб може пријавити неограничен број екипа у свим категоријама. Право наступа за клуб имају млади шахисти који су на основној регистрацији. Екипа се састоји од 4 члана у основном саставу и максимално 4 резерве.

Свечано отварање одржаће се у петак, 10новембра у 15,30 часова, после чега почиње прво коло. Распоред осталих кола зависиће од броја пријављених екипа и биће објављен у Правилнику турнира. Потврду учешћа екипе обављају капитени лично, у сали за игру, 10. новембра, најкасније до 15 часова.

Такмичење се игра на електронским сатовима. Темпо игре је 30 минута уз бонификацију од 30 секунди за сваки одиграни потез. Писање потеза није обавезно, али је могуће. Турнир неће бити рејтингован код ФИДЕ. Реквизите обезбеђује организатор.

Систем игре (зависно од броја пријављених екипа):

– 2 екипе – четворомеч

– 3 – 4 екипе – двкружни Бергер

– 5 – 12 екипа – Швајцарац 6 кола

– 13+ екипа – Швајцарац 7 кола

Сваки клуб има право да бесплатно пријави по једну екипу у отвореној и једну у конкуренцији девојчица, без обзира на узрасну групу. Котизација за учешће осталих екипа износи 1.500 динара по екипи и уплаћује се на рачун Шаховског савеза Београда број 265-3300310020765-68.

Рок за пријаву екипа, предају основних састава и уплату котизације је среда8новембар 2023. године.

Три пропласирана клуба у свакој категорији добиће пехаре, а медаље ће добити њихови чланови, који су одиграли барем једну партију.

Посебним системом бодовања, унапред објављеним у Правилнику турнира, биће проглашен апсолутно најуспешнији клуб, који ће добити пехар.