ПРЕДСТАВЉАМО МЛАДЕ НАДЕ – АНДРЕА СТАНКОВИЋ

Андреа Станковић рођена је 2009. године у Београду и ученик је седмог разреда ОШ „Стефан Немања“ у Београду. Шах је почела да игра са шест и по година, а у првом разреду је почела да похађа часове шаха који су се одржавали у школи, у организацији ШК „Делфин“ под вођством тренера Мирослава Боснића. Како Андреа каже, он јој је и пренео љубав према шаху. Такође, раније је играла шах са својим оцем, те јој се игра на 64 поља веома допала, па је пожелела да се шахом интезивније бави, што подразумева учешће на категорним и другим рејтингованим турнирима.

Члан је ШК „Итака“ Београд, а тренер јој је ИМ Зоран Арсовић са којим ради од петог разреда, с обзиром да до краја четвртог разреда основне школе није имала индивидуалног тренера. Андреа сматра да је за њене досадашње резултате тренер Арсовић посебно заслужан, јер је реч о изузетном тренеру и педагогу.

О досадашњим шаховским успесима:
– на категорном турниру у организацији ШК „Видиковац“ фебруара 2020. године осваја титулу мушког мајсторског кандидата и то из првог пута
– кадетски првак Београда у убрзаном и стандардном шаху 2018/2019 године
– на кадетском првенству Србије 2019. године вицешампион у убрзаном шаху, као и првак државе у стандардном шаху
– 2020. године кадетски првак Београда у убрзаном и страндардном шаху (те године кадетско првенство државе није играно због епидемије корона вируса)
– 2021. године кадетски првак Београда у убрзаном и стандардном шаху, док је на кадетском првенству Србије освојила прво место у убрзаном шаху и треће место у стандардном шаху.
– 2022. кадетски првак Београда у убрзаном и стандардном шаху, а на кадетском првенству Србије постаје првак Србије у убрзаном и стандардном шаху са свих девет победа из девет партија.
– учествовала је на републичким школским такмичењима у организацији министарства просвете и вишеструки је првак

Замолили смо Андреу да издвоји неку своју партију као омиљену али није могла јер јој је свака партија омиљена на свој начин.
Као посебан изазов сматра инетрнационалне рејтинговане турнире попут „Трофеј Београда“, „Интернационални турнир у Параћину“, „Србија опен“, „Отворено првенство Војводине“ (на којима игра са одраслима и на тај начин стиче шаховско искуство), затим европско и светско кадетско првенство које се претходне године нажалост, играло онлајн будући да је шах много интересантније играти када се противник налази преко пута вас.
Захвалност иде Шаховском савезу Србије што је омогућио да се и код нас играју турнири на којима учествује велики број реномираних играча из Европе и света.

Шаховски узори су јој Боби Фишер, Магнус Карлсен, Јудит Полгар, Хикару Накамура, Гари Каспаров…
Будући шаховски циљеви су што бољи пласмани у европској и светској конкуренцији, као и освајање мушке велемајсторске титуле.
Поред шаха Андреа је тренирала и кошарку коју игра рекреативно. У слободно време воли да чита и да слуша музику, као и да се дружи са пријатељима. Одличан је ђак.

Андреина порука вршњацима:
„Моја порука вршњацима је да увек раде оно што воле, као и да буду истрајни у томе, чак и ако доживе понеки неуспех, да се не предају и да никад не одустану од циљева које су себи поставили. Све је могуће када верујете, зато пратите своје срце и своје снове и они ће вас одвести на место где истински желите да будете. Сматрам да би деца требало да играју чешће шах због великих користи које им та игра доноси, будући да шах помаже развоју логичког размишљања, комбинаторике, креативности, маште, упорности и концентрације, способности планирања и доношења правих одлука.“