Данас, 15. јуна, Шаховски Савез Београда свечаном академијом у сали Градске општине  Стари Град обележио је 66 година постојања. 

Ново руководство савеза, изабрано средином марта ове године, на самом почетку рада одлучило је да утемељи дан Шаховског савеза Београда као празник свих оних којима је шах у срцу, свих који су у шаху као учесници турнира, али и судије, тренери, клупски посленици, родитељи, или просто – љубитељи древне игре. Са почетком у 12 часова, након интонирања химне присутнима се обратио председник Шаховског савеза Београда Андрија Јоргић, који је имао јасну поруку, а то је да се шах врати у школе. 

– Жеља и циљ Шаховског савеза Београда је да се шах врати у школе, чак и као обавезан предмет. То је нешто што смо почели прошле године у Косовској Митровици. Тамо где је најтеже, из тог дела смо послали јасну поруку и настављамо даље тим путем. Добро је познато да ова витешка игра повољно утиче на развијање концентрације и ментални развој деце, а на тај начин многе од њих склонили би са улице, поручио је Јоргић. 

Након Јоргића, присутнима се обратио домаћин, председник општине Стари град, Радослав Марјановић, који је истакао да му је велика част што заједно раде на истом циљу, а то је враћање шаха у школе.

– Међу свим програмима које организујемо имамо и бесплатну школу шаха, намењену ученицима основних школа, и то је нешто што опстаје већ три године за редом. План за следећу годину свкако јесте шах као секције у школама чиме ћемо додатно радити на његовом омасовљењу. Општина Стари град ће увек пружати подршку не само шаху већ свим спортовима, поручио је Марјановић.

У просторијама општине Стари Град, окупио се велики број званица, познатих људи из душтвеног политичког и културног живота, али и света шаха, међу којима и велемајстор Алиса Марић, као и шаховска легенда Александар Матановић, који се обратио свим присутнима.

На церемонији, Јоргић је у име Шаховског савеза Београда, уручио признања за подршку, развој и промоцију београдског шаха. Поводом обележавања дана Савеза плакете су примили ШК „Змај“Шаховски савез Косова и МетохијеБеоградски шаховски клуб слепих „Напредак“Математичка гимназијаИрина ЧолушкинаГО Стари ГрадГО ЗвездараЧасопис „Борба“РТВ Студио БСрпски телеграфРТВ Панчево, као и постухмно Драган Недељковић.

Фотографије: Предраг Митић и Часопис „Борба“
Текст: Часопис „Борба“

ФОТО ГАЛЕРИЈА