Свечаном церемонијом доделе награда, завршен је 55. међународни велемајсторском турнир шахисткиња. Заслужена победница је Александра Малцевскаја, са 7,5 поена, а у стопу је прате Елиф Мехмед и Лу Мијаои са 7 поена.

Елиф је за 1 поен пребацила норму за женског велемајстора, и освојила ту титулу с обзиром да јој је то трећа норма, а још 2021. године испунила је услов да рејтингом пређе границу од 2300.

Награде су уручили прослављена шахисткиња Алиса Марић, народни посланик Угљеша Мрдић и председник ШСБ Андрија Јоргић.

Последње коло било је изузетно узбудљиво, па се коначан пласман на турниру, укључујући и победницу, није знао до завршетка последње партије.

Партија између Долуханове и Кулкарни завршена је прилично брзо. После лошег старта, Долуханова је била задовољна јер је било извесно да ће ући међу 5 награђених учесница, а Кулкарни очигледно није имала жељу да свој учинак поправља црним фигурама у последњем колу.

Ана Кубичка и Вера Вујовић играле су борбену и дугу партију, која ни у једном тренутку није изашла из оквира једнаке позиције, па је подела поена био неминован исход. Кубичка је тиме завршила турнир на 4. а Вера на 10 месту, али је игром заслужила свакако више од 1,5 поена.

Велика шаховска реткост виђена је у партији између Кинескиње Ксу и Елиф Мехмед. У већ значајно бољом позицији, Ксу је требало да узме пешака на г7 ловцем или топом. Да га је узела топом, позиција је била потпуно добијена за њу. Међутим, она се одлучила за узимање ловцем и доспела у лошију позивију, па је предаја уследила после неколико потеза.

Александра Малцевскаја је победом црним фигурама против Сандре Ђукић осигурала прво место. Била је то партија пуна преокрета. Сандра је изашла боља из отварања, али је онда погрешила. Од тог момента Малцевскаја је три пута долазила у бољу позицију и три пута давала противници шансу на реми. Те шансе Ђукич није користила и пораз у топовској завршници са фигуром мање није могла избећи.

Последња партија на турниру припала је Лу Мијао против Софије Погорелских. Млада Кинескиња пре временске контроле направила је пар грубих грешака и запала у потпуно изгубљену позицију. Чак и много слабији шахистки уочили би расплет у коме црна остаје са чак три пешака више, али Погорелских то није видела. Настао је потпуни позициони пореокрет и Лу је успела да победи и освоји треће место.

Покровитељ турнира био је Секретаријат за спорт и омладину Београда, а судли су међународни судија Јасна Шакотић и национални судија Милан Марковић.

Турнир ће остати запамћен по томе што је први пут тестирана ВАР технологија у шаху, али и по изузетној медијској пажњи коју је изазвао. Изузетне услове за игру пружила је Математичка гимназија.

ФОТО ГАЛЕРИЈА