У сали Математичке гимназије свечано је отворен 55. по реду Међународни велемајсторски турнир шахисткиња, који се одржава од 2. до 10. марта.
На изузетно посећеној церемонији, присутнима су се обратили Мирјана Катић, директорка Математичке гимназије и Андрија Јоргић, председник Шаховског савеза Београда.

Главни судија Јасна Шакотић представила је учеснице и парове 1. кола, а турнир је отворио председник општине Стари град Радослав Марјановић, који је, уз председника ШС Србије Драгана Лазића повукао симболични први потез у партији Сандре Ђукић и Вере Вујовић.

Прво коло донело је узбудљиве шаховаске борбе, што није неочекивано када су шахисткиње у питању. Међутим, куриозитет је да су све партије добиле вође белих фигура, иако нису били фаворити у свим партијама.

Посебно треба истаћи сјајан деби 12-годишње Вере Вујовић на овако јаком такмичењу, и њену победу против искусније Сандре Ђукић. Вера је зналачки искористила цајтнот противнице, и прецизно реализовала предност.

И док се за партије три главне фавориткиње може рећи да је у њиховим партијама одлучила разлика квалитета, пријатно је изненадила Елиф Мехмед, која је зналачки превела игру у топовску завршницу, која је за њу била добијена иако је имала пешака мање.

Извесно је да нас очекују занимљива дешавања у наредних 8 дана.

ФОТО ГАЛЕРИЈА