У изузетном амбијенту сале Математичке гимназије, свечано је отворен 54. међународни велемајсторски турнир за шахисткиње. 
 
На свечаном отварању присутнима су се обратили председник Шаховског савеза Београда, Андрија Јоргић и члан већа Општине Стари град, Недељко Јовановић.
 

Пре обраћања, ученица Математичке гимназије Јелисавета Срдић отпевала је химну Републике Србије, након чега је уследио минут ћутања за страдале у ОШ “Владсилав Рибникар” и у околини Младеновца.

– Драго ми је да смо се сви овде окупили поводом почетка 54. Међународног велемајсторског турнира за шахисткиње. Хвала свима који су дошли. Шах је изузетна  вештина и нашу децу треба да учимо да се баве спортом, а поготово шахом, јер је племенит. Да помоћу шаха израстају у праве људе, да их склонимо са улице. Ми смо и започели кампању враћања шаха у школе. Још једном се захваљујем свима који су овде са нама – рекао је Јоргић и додао да ће Београд бити „локомотива развоја српског шаха“.

Присутнима се обратио и члан већа Општине Стари град, Недељко Јовановић, који је отворио званично турнир.

– Велико ми је задовољство да вас поздравим. Као бивши спортиста, ово је јако важан тренутак да промовишемо ову племениту игру. Деца свих узраста треба да се баве спортом, а поготово шахом, јер на тај начин развијају све могуће вештине и способности. Ово је иначе за мене први шаховски турнир и због тога ми је јако драго. Проглашавам турнир званично отвореним – рекао је Јовановић.

На турниру ће судити Бранка Вујић Катанић, а једна од шахисткиња, Јована Ерић поручила је да очекује успешно такмичење на коме циља „највиши пласман“, уз поруку младима да је „шах уметност“.

На крају свечане церемоније, Јовановић и Јоргић су симболично повукли први потез.

Учествује 10 шахисткиња (поређане по рејтингу):

Рахмангулова, Анастасија из Украјине (2308)

Долуханова, Евгенија из Украјине (2275)

Ерић, Јована из Србије (2217)

Чолушкина, Ирина из Србије (2209)

Благојевић, Тијана из Србије (2203)

Мехмед, Елиф из Србије (2195)

Погорелских, Софија из Србије (2191)

Манакова, Марија из Србије (2146)

Драгомиреску, Анђела из Румуније (2130)

Јонеску, Ирина из Румуније (2123)

Текст: Часопис "Борба"
Фото: Владимир Лукић