Генерални секретар ШСС (и члан УО ШСС испред ШС Београда) Андрија Јоргић састао се 5. маја са замеником министра просвете, науке, културе и спорта Јерменије Кареном Гилојаном. Гилојан је том приликом изразио спремност да у оквиру својих овлашћења ојача јерменско-српске спортске односе и нагласио да је настава шаха у основним школама несумњиво позитивно утицала на популаризацију овог спорта.

У оквиру своје посете овој земљи, Јоргић је обишао и Шаховску академију Јерменије, где га је срдачно дочекао оснивач и председник Академије Смбат Лпутиан. Јоргић је током разговора истакао да је Србија земља са богатом шаховском историјом, али и да би оснивање једне овакве академије у Србији сигурно допринело популаризацији шаха.

Шаховска академија Јерменије једна је од водећих институција за подучавање шаха у земљи. Током разговора Лпутиан је истакао да је мисија Академије била да створи оптимално окружење за унапређење шаховских вештина ученика, као и да промовише игру шаха у Јерменији. Једно од великих достигнућа Академије било је укључивање шаха у образовни систем.