Током протеклог викенда у организацији Шаховског савеза Београда одржано је појединачно и екипно Првенство учесника основних школа Београда.

После квалификационих такмичења одржаних у прво у школама, потом у 16 градских општина (свих осим Сопота), а на којима је учествовало безмало 2000 ученика, на финалном турниру појавило се њих 732, који су се борили за 160 места на финалном Републичком такмичењу.

Такмичење је одржано у изузетним условима ОШ „Борислав Пекић“ на Бежанијској коси. На свечаном отварању присутнима су се обратили директорка школе домаћина Јелена Григоријев, извршна директорка генералног спонзора, издавачке куће „Клет“ Тијана Поповић и председник ШС Београда Андрија Јоргић.

Управо је генерални спонзор, издавачка кућа „Клет“ својим поклонима и наградама за најуспешније учеснике, омогућила да ово такмичење постане права бајка за децу.

За финално такмичење пласирало је 10 најуспешнијих у свакој категорији, тј. разреду.

Екипно такмичење наредног дана одржано је у просторијама ОШ „Илија Гарашанин“ у Гроцкој. Љубазни домаћини учинили су све да такмичење протекне у најбољем могућем реду.

Учествовале су 33 екипе, а 12 најбољих пласирало се у финале. После драматичног последњег кола, победила је екипша ОШ „Јанко Веселиновић“, чијим је члановима припала и главна награда од спонзора – паметни сатови!

Награде на затварању уручили су директорка школе домаћина Љиљана Бошковић Милојевић и председник ШС Београда Андрија Јоргић.

Фото-галерија са оба такмичења