Церемонијом свечаног отварања, данас је у Београду почело такмичење Премијер лиге Београда у шаху за 2023. годину. Учествује 12 екипа које ће се у наредних 9 дана у 11 кола борити за пласман за Прву лигу Србије, али и за избегавање селидбе у Квалитетну лигу Београда.

У основним саставима екипа пријављено је тачно 150 играча из Србије, Црне Горе, Аустрије, Босне и Херцеговине, Мађарске и Шведске, а међу њима и 9 мушких и један женски велемајстор.

Главни фаворит по рејтингу је екипа ПТТ, којој озбиљно „прете“ млади састав Турбихе и младеновачки ЛилаМа.

Уживо се преносе три меча, односно 18 партија.

На церемонији свечаног отварања, присутнима се прво обратио драг гост шахиста познати глумац Тихомир Станић, који је рекао да следи Гетеову мисао да је шах игра мудрих и а да му је мудрост ових дана јако потребна током реализације серије о нобеловцу Иву Андрићу.

Потом је реч узео председник ШСБ Андрија Јоргић, игром речи подсећајући да очекује праве шаховске борбе, а и како би могло другачије у згради „Борбе“, док је такмичење отворио такође осведочени пријатељ шаха, председник Градске општине Стари град Радослав Марјановић, посебно подсећајући на значај увођења шаха у школе.

ФОТО ГАЛЕРИЈА