Шаховски савез Београда има задовољство да вас позове на ЖЕНСКУ ЛИГУ БЕОГРАДА ЗА 2023. ГОДИНУ. 

Такмичење Женске лиге Београда за 2023. годину одржава се у времену од 2 – 4фебруара у „Сали Иве и Глиге“ на 4. спрату зграде „Борбе“ (улаз из Косовске ул. бр. 26). 

Право наступа имају екипе свих клубова регистрованих код Шаховског савеза Београда за 2023. годину. С обзиром да је ово такмичење одложено и да такмичарски резултати важе за 2023. годину, сва правила регистрације и пријаве играча односе се искључиво на 2023. годину. То значи да су шахисткиње које наступају за клуб на овом првенству, слободне у промени клуба у неком од наредних прелазних рокова. Екипа се састоји од 4 чланице у основном саставу и максимално 4 резерве. Састав може бити пријављен у произвољном редоследу, независно од титула и рејтинга шахисткиња. Рок за пријаву и регистрацију иностраних шахисткиња је петак, 19. јануар.

Турнир се игра у пет кола по швајцарском систему. Свечано отварање предвиђено је у петак, 2фебруара у 15,30 часова, после чега почиње прво коло. Потврду учешћа екипа обављају капитени лично, у сали за игру,  најкасније до 15,15 часова.

Друго коло предвиђено је истог дана од 18,30 часова. Треће и четврто коло играју се у суботу, 3. фебруара од 10,30, односно од 14,00 часова. Последње, пето коло, игра се у недељу, 4. фебруара од 10,30 часова.

Темпо игре је 60 минута уз бонификацију од 30 секунди за сваки одиграни потез. Турнири ће бити рејтинговани код ФИДЕ. Реквизите обезбеђује организатор.

Котизација за такмичење се не плаћа. Рок за пријаву екипа и предају основних састава је среда, 31. јануар 2024. године. 

Победник лиге стиче право наступа у Првој лиги Србије за 2024. годину. Три пропласирана клуба у свакој категорији добиће пехаре, а медаље ће добити њихови чланови, који су одиграли барем једну партију.

Сви детаљи који нису регулисани овим расписом биће појашњени у Турнирском правилнику.