На позив председника ШК „Гамбит“ из Бањалуке, Немање Шипке, председник ШС Београда Андрија Јоргић посетио је  „ГАМБИТ Бањалука Гран При“ шаховски турнир за децу, који је један у мини серији од 6 турнира за 2023. годину. На турниру је учествовало 55 учесника, полазника школе шаха „ГАМБИТ“ Бањалука, као и гостујући такмичари из других градова и општина.

Обраћајући се присутнима на свечаном отварању, Андрија Јоргић се захвалио на добродошлици и пожелео младим шахистима пуно успеха, као и  да Република Српска у скоријој будућности добије нове велемајсторе, а затим и прогласио турнир отвореним.

Непосредно пред почетак турнира, Андрија Јоргић и Немања Шипка, потписали су Протокол о сарадњи Шаховског савеза Београда и ШК „Гамбит“.

Ово је први Протокол у низу свега онога сто ћемо урадити у наредном периоду. Нама у Београду и Србији је јако стало да шах у Бањалуци и Републици Српској живи и развија се. Када сам чуо колико ШК „Гамбит“ има полазника, морам да кажем да не бринем за будућност шаха у Републици Српској, истакао је Јоргић.

Немања Шипка изразио је задовољство што Шаховски савез Београда, који броји 74 клуба, има интересе и жељу за сарадњом са ШК „Гамбит“ и што је препознао све што чине и раде за дечји шах.
Циљ овог Протокола је управо сарадња када је у питању дечји шах и манифестације које ћемо заједно организовати, тако да данас и званично започињемо једну сјајну сарадњу и верујем једно лепо ново поглавље сарадње Београда и Бањалуке, односно Србије и Републике Српске када је у питању дечји шах, рекао је Шипка, који је том приликом уручио председнику ШСБ Специјално признање за унапређење и јачање шаховске сарадње Бањалуке и Београда.