Преносимо извештај са затварања Србија опена 2022 – победник ИМ Евгениос Јоанидис из Грчке.

Internacionalni majstor iz Grčke Jevgenios Joanidis pobednik je drugog međunarodnog šahovskog turnira SRBIJA OPEN 2022! On je u partiji poslednjeg kola, u direktnom duelu za prvo mesto, savladao reprezentativca Srbije velemajstora Aleksandra Inđića i sa 8 osvojenih poena iz 9 partija ostvario rezultat kojem bi pozavideli i vodeći svetski velemajstori.

Drugo mesto sa pola poena manje osvojio je indijski velemajstor Arjan Čopra, a treće izraelski velamajstor Evgeni Zanan.

Čak pet naših velemajstora se našlo na deobi 5-23. mesta sa 6,5 poena i to: Aleksandar Inđić (11.), Velimir Ivić (13.), Luka Budisavljević (15.), Miloš Perunović (16.) i Ivan Ivanišević (21.).

Najuspešnija šahistkinja iz Srbije bila je Teodora Injac sa 5 osvojenih poena i ispunjenom normom za muškog internacionalnog majstora.

U amaterskoj grupi pobedio je Necmetin Korkmaz iz Turske sa 7,5 poena koliko je imao i drugoplasirani Batulga Tenunbold iz Mongolija. Treći sa pola poena manje bio je ruski šahista Kiril Šošin.

Trojica naših igrača je imalo isto poena kao trećeplasirani Šošin ali zbog lošijih dodatnih kriterijuma ostali su bez medalje. Ilija Stanojević je bio sedmi, Anđelko Dragojlović osmi, a Miloje Brajić deveti.

Na Srbija openu 2022 učestvovalo je 400 igrača iz 42 države sveta.

KONAČNA TABELA MASTER GRUPE: Link >>>

KONAČNA TABELA AMATERSKE GRUPE: Link >>>