СОКОЛОВ ВЛАДИМИР (Нови Сад  31. VIII 1933). Почео је као перспективан играч, али је касније постао наш водећи теоретичар и један од изузетних педагога, који је своје огромно знање преносио на млађе генерације. Шах је научио од оца када је имао 10 година, а са 15 је почео да се такмичи, а први клуб му је био ШК Срем из Сремске Митровице. Титулу мајсторског кандидата освојио је веома рано, већ 1951, када је заузео треће место на првенству Србије. Следеће две године није много играо већ се посветио изучавању теорије.

Тако је 1953. године, када је дошао у београдску Славију, био већ веома спреман играч. За овај клуб је наступао у II савезној лиги 1953. и I савезној лиги 1954 године, а са великим успехом  и на екипним такмичењима у Италији, као и фестивалу БШК Славије 1954. године у Опатији. Средином 1955. године прелази у Партизан са којим је више пута био државни првак и освајао Куп. Касније је био још члан београдских клубова Црвена звезда и Раднички (у коме је био и тренер).  Четири пута је био првак Србије, док је на шампионатима Југославије учествовао 10 пута.  Шаховски мајстор је постао 1956 (XI шампионат Југославије), а најбољи резултат имао је 1962 – 3. место. Интересантно је да је то оба пута остварио у Скопљу. Пре тога је надмоћно победио на полуфиналном турниру у Варешу 1961. године. Два пута је играо и за државну репрезентацију (на 10 табли). Био је прва табла студентске репрезентације Југославије, која је у Лењинграду (Санкт – Петерсбургу) 1960. године освојила бронзану медаљу. Мајстор ФИДЕ је постао 1984. године када је практично престао са активним такмичењем.

Велики допринос Соколова је дао на пољу шаховске теорије. Почетак је био 1961. године када је преко ШК Партизан покренуо „Теоријски билтен“ који је, имајући у виду његов квалитет и значај, следеће године преузео Издавачки савет ШС Југославије. 1967. године часопис је излазио као посебан додатак „Југословенског шаховског гласника“, да би од 1968. поново био посебна публикација, под називом „Теорија у свету“, после чега је престао да излази. Тим вишегодишњим радом Соколов се уврстио у ред водећих шаховских теоретичара у свету.

Посебно је значајан његов рад са младима. Више од 25 година био је директор у шаховској школи Шаховског савеза Београда. Многи, касније афирмисани шахисти, су његови ученици. Неколико година је био тренер државне репрезентације, а посебно је значајан његов допринос освајању сребрне медаље на Олимпијади у Варни 1962. године, чиме је заслужио  Национално признање за успех у спорту. Био је и секундант многим нашим шахистима и шахисткињама на значајним такмичењима. Одлично је знао руски језик па је био коаутор култне књиге „Друзја и соперники“ о традиционалним мечевима Југославија – СССР, а дуго је сарађивао у веома цењеним шаховским часописима „Шахмати в СССР“ и „Шахматниј бјулетењ“. Урадио је и више теоријских приказа великих турнира за „Ревију ФИДЕ“ (Блед 1961, Загреб 1955, итд.). 

(БЖ)

ФМ Владимир Соколов преминуо је 16. децембра 2021. године, а сахрана ће се одржати 23. децембра у Петроварадину.

Позиција на слици је из партије Владимир Соколов – Русников из 1966. године.

Целу партију можете погледати ОВДЕ>>>