Шаховски савез Београда као организатор и Издавачка кућа „KLETT“ д.о.о. као генерални спонзор омладинских и кадетских такмичења ШСБ, имају задовољство да вас позову на ОМЛАДИНСКУ ЛИГУ БЕОГРАДА ЗА 2023. ГОДИНУ.

Такмичење Омладинске лиге Београда за 2023. годину одржава се у времену од 15 – 17. децембра у „Сали Иве и Глиге“ на 4. спрату зграде „Борбе“ (улаз из Косовске ул. бр. 26).

Покровитељ такмичења је Агенција за спречавање корупције, а такмичење се под слоганом „Шахом против корупције“ игра у оквиру недеље борбе против корупције.

Такмичење се игра у отвореној конкуренцији и конкуренцији девојака у одвојеним групама, а право наступа за клубове имају младе шахисткиње и шахисти рођени 2003. године и млађи.

На такмичењу могу наступити екипе клубова регистрованих у Шаховском савезу Београда за 2023. годину. Сваки клуб може пријавити највише две екипе у свакој од две категорије. Право наступа за клуб имају млади шахисти који су на основној регистрацији. Екипа се састоји од 4 члана у основном саставу и максимално 4 резерве.

Техничка конференција предвиђена је у петак, 15. децембра у 15,30 часова, после чега почиње прво коло. Распоред осталих кола зависиће од броја пријављених екипа и биће објављен у Правилнику турнира. Потврду учешћа екипе обављају капитени лично, у сали за игру, 15. децембра, најкасније до 15 часова.

Такмичење се игра на електронским сатовима. Темпо игре је 60 минута уз бонификацију од 30 секунди за сваки одиграни потез. Писање потеза је обавезно. Турнири ће бити рејтинговани код ФИДЕ, уколико састав учесника то буде дозвољавао. Реквизите обезбеђује организатор.

Систем игре (зависно од броја пријављених екипа):

– 2 екипе – четворомеч

– 3 – 4 екипе – двокружни Бергер

– 5 – 6 екипа – Бергер

– 7 – 12 екипа – Швајцарац 5 кола

– 12 + екипа – Швајцарац 6 кола

Сваки клуб има право да бесплатно пријави по једну екипу у отвореној и једну у конкуренцији девојака. Котизација за учешће друге екипе износи 1.500 динара по екипи и уплаћује се на рачун Шаховског савеза Београда број
265-3300310020765-68.

Рок за пријаву екипа, предају основних састава и уплату котизације је среда, 13. децембар 2023. године.

Три пропласирана клуба у свакој категорији добиће пехаре, а медаље ће добити њихови чланови, који су одиграли барем једну партију. Члановима најуспешнијих екипа генерални спонзор обезбедиће предметне награде.